GNS3 installation

GNS3 är kanske den mest kompletta nätverksemulator som närmar nätverkstekniker och administratörer så pass nära till ett verkligt nätverk. Att använda GNS3 ger den känsla att man jobbar direkt på verkliga nätverkshanterare. Dessutom kan GNS3 samarbeta tillsammans med andra virtualiseringsprogram exempelvis VirtualBox. Det är just denna kombination som vi kommer att använda i olika exempel.

GNS3 har två komponenter:

 • GNS3 GUI – grafisk interface för operativsystem
 • GNS3 VM – Virtuella maskiner som körs i processor krävande processer

En annan komponent är operativsystem för nätverkshanterare. Vi kommer att använda Cisco routrar och switchar därmed behöver vi egna IOS-image filer, det vill säga Cisco IOS operativsystem.

GNS3 installation

 1. Ladda ned GNS3 från https://www.gns3.com/software/download
 2. Om du inte redan har registrerat dig på GNS3-webbplatsen kommer du att bli uppmanad att skapa ett konto.Om du redan har ett konto, klicka på Logga in, ange ditt användarnamn och lösenord.
 3. Efter inloggningen kommer du att bli ombedd att välja version av GNS3 du vill hämta.

  Bild 1: GNS för Windows 10
 4. Klicka på knappen[Download] för att ladda ner GNS3-allt-i-ett-paketet. GNS3-allt-i-ett-paketet laddas automatiskt ner till din dator. Se till att klicka på [Spara] istället för Kör. Du får också ett alternativ att ladda ner en gratis version av SolarWinds Network Engineers Toolkit (detta är en delmängd av hela Pro-versionen).
 5. Navigera i Utforskaren till mappen Downloads och dubbelklicka sedan på filen GNS3-2.1.11-all-in-one-regular.exe. Installationsguiden GNS3 visas. Klicka på [Next] för att starta installationen.
 6. GNS3 är ett fri program med öppen källkod som distribueras under GNU General Public License Version 3. Läs licensavtalet och om du håller med innehållet klickar du på knappen Jag godkänner för att fortsätta installationen.
 7. Välj startmenyns mapp för GNS3-genväg. Standard är GNS3-mappen. Klicka på [Next]
 8.  för att fortsätta installationen.
 9. GNS3 levereras med valfri programvara. Som standard väljs de flesta program för installation, men du kan bestämma att bara installera specifik programvara (Wireshark, Qemu, SuperPutty bokas av). Om du är osäker, lämna alla programvaruval i deras standardval och klicka på [Next]
 10.  för att fortsätta installationen.

  Bild 2: Diverse program som kan installeras tillsammans med GNS3
 11. Välj en installationsplats. Standardplatsen är C:\Program Files\GNS3. Klicka sedan på Installera. Utdatan som visas beror på vad du har valt för att installera.
 12. Installationsguiden för WinPcap visas. Klicka på Nästa> för att fortsätta installationen.
 13. WinPcap licensavtalet visas. Läs avtalet och om du godkänner, klicka på Agree-knappen för att fortsätta med installationen.
 14. Lämna kryssrutan Starta automatiskt WinPcap-drivrutinen vid starttiden och klicka på Installera.
 15. WinPcap-installationen fortsätter. Klicka på Slutför för att slutföra installationen.
 16. GNS3-programvaran är installerad.
 17. Följ upp installationsinstruktionerna och när installationerna är färdiga för du välja om du vill installera Solarwinds Standard Toolset.

  Bild 3: Solarwinds verktyg
 18. Om du är intresserad, installera Solarwinds Standard Toolset. Detta är gratis utvärdering (vid $ 200 värde). Annars Välj Nej och klicka på Nästa> för att fortsätta.
 19. Du omdirigeras till en webbsida på Solarwinds, där du anger registreringsinformation, för att ladda ner Verktyget.
 20. Efter registrering och klicka på Ladda ner gratis Toolkit länken kommer du att omdirigeras till en informativ sida som kräver att du kontrollerar din e-post som, liksom instruktioner om hur du aktiverar din licens för Standard Toolset:

Grattis! Du har installerat GNS3.

OBS: Solar-Putty är nu den nya standard terminalemulerings applikationen för GNS3 i Windows.